top of page

כירורגיית פה ולסת מתקדמת ומקצועית בגובה העיניים

טיפולי שיניים מעוררים חרדה ואי-נוחות בקרב מטופלים רבים. אני מאמינה שהדרך לצמצם תחושות אלו היא באמצעות שקיפות, אמפתיה וכבוד לכל אחת ואחד מהמטופלים שלי. כל אלו, מבלי להתפשר על רמה מקצועית גבוהה הנובעת מהידע והניסיון שצברתי בשנותיי ככירורגית מומחית לטיפולי פה ולסת.

עקירת שיני בינה

שן בינה הוא כינוי לשן הטוחנת השלישית. שיני הבינה בוקעות לחלל הפה החל מגיל 17 לערך ועד שנות העשרים המוקדמות. לא לכולם קיימות שיני בינה. אך כאשר הן בוקעות, באחוז גבוה מהאוכלוסיה הן בוקעות בצורה לא תקינה אשר מסכנת את השיניים הסמוכות. שיניים אלו נקראות שיני בינה כלואות. כאשר שיני הבינה גורמות לסימפטומים כגון כאבים וזיהום, או כאשר יש פוטנציאל להזיק לשיניים הסמוכות, אמליץ לעקור שיניים אלו. בלסת התחתונה קיימת קירבה של שורשי שן הבינה לעצב הנותן תחושה לסנטר ולשפה התחתונה ואילו בלסת העליונה קיימת קירבה של השן לחלל הסמוכים לאף הנקראים סינוסים. בשל הסיכון לפגיעה במבנים אנטומיים אלו, מומלץ לעקור שיני בינה אצל מומחה לכירורגיית פה ולסת.לרוב מספיקה הדמיה של צילום פנורמי, אולם כאשר קיים חשד לקרבה למבנים אנטומים יהיה צורך גם ב CT דנטלי על מנת להתרשם מהתמונה בצורה תלת מימדית.

סיכונים

בכל פעולה כירורגית קיים הסיכון לכאבים, נפיחות, דימום זיהום וחום.
כאשר מדובר בעקירת שן בינה תחתונה קיים סיכון לפגיעה בתחושה קבועה או זמנית הן לעצב המספק תחושה לשפה ולסנטר והן לעצב המספק תחושה ללשון בצד בו מבוצע הניתוח.
כאשר מדובר בעקירה בלסת העליונה קיים סיכון לחדירה לחלל הסינוס המקסילרי ויצירת מעבר בין חלל הפה לחלל האף. או דחיקה של השן לחלל הסינוס וכתוצאה מכך סינוסיטיס וכן צורך בפרוצדורות נוספות להוצאתה.
בשל סיכונים אלו מומלץ לעבור עקירות אצל מומחה בכירורגיית פה ולסת שיוכל להיערך ולהתמודד עם סיכונים אלו וכן לטפל בסיבוכים בעת הצורך.

נלקח מעמוד היוטיוב של ToothIQ Archives

עקירת שיני בינה

שתלים

שתלים הם דרך נפוצה לשיקום הפה. נועדו להחליף שיניים חסרות, לאחר עקירה או בשל חסר מולד. השתלים תורמים לשיפור התפקוד, האסתטיקה ואיכות החיים של המתרפא. 
מטרתו של השתל היא להחליף את שורש השן, מאוחר יותר עליו תבנה כותרת דמויית שן או שהשתל ישמש כתומך לתותבת.
השתל הוא למעשה "בורג" והוא מוחדר ללסת בהליך כירורגי. כיום, לשתלים אחוזי הצלחה גבוהים (מעל 95%) במיוחד כאשר הם נעשים באופן מקצועי ע"י רופאים מומחים בתחום.
לאחר התקנת השתל, הוא עובר תהליך של "איחוי" לעצם הנקרא "אוסאואינטגרציה", תהליך זה אורך מספר חודשים. על גבי השתלים ניתן להרכיב כתרים, גשרים ותותבות יציבות ונוחות. בזכות השתלים אין צורך להשחיז שיניים בריאות. ניתן לבצע גשר במקום תותבת נשלפת ולייצב תותבות שלמות "המרקדות" בפה. לעיתים, ניתן להשתיל שתל מיד במועד העקירה ואף לשקם עם כתר באותו היום.  

שתלים

הרמת סינוס

סינוסים הם חללים מלאים באוויר שנמצאים מצידי האף ומעל שורשי השיניים האחוריות.  ניתן לעבות עצם "על חשבון" חללים אלו. בסינוס קיימת רירית אשר במהלך הפרוצדורה של הרמת הסינוס מורמת - בינה לבין העצם הקיימת מחדירים לרוב תחליף עצם שמאוחר יותר יהווה את הבסיס. הרמת סינוס נועדה לאפשר שיקום של לסת עליונה אחורית. באיזורים בהם קיים חסר שיניים, נוטה העצם להספג. כאשר רוצים לשקם שיניים על גבי שתלים ואין כמות עצם מספקת להחדרת השתל ניתן לעבות את העצם ע"י פרוצדורה של הרמת סינוס.

הרמת סינוס פתוחה, נלקח מעמוד היוטיוב Gebrüder Betz Medical Animation

הרמת סינוס סגורה, נלקח מעמוד היוטיוב San Diego Periodontics & Implant Dentistry

הרמת סינוס

הסרת ציסטות ונגעים

ציסטה היא מעין שקיק חריג שבתוכו חומר נוזלי או צמיג עטוף בקרום. ציסטות עלולות להופיע באיברים שונים בגוף, גם בחלל הפה. זהו אינו תהליך טבעי אשר עלול  לגרום לנזק לשיניים ולמבנים אנטומיים סמוכים. יש נגעים שפירים המתפתחים מרקמות הנמצאות בחלל הפה. יש לאבחן מה המקור הגורם לציסטה או לנגע ובמקביל לטיפול במקור, יש להסיר את הנגע, ולשלוח את הרקמה לבדיקה היסטופתולוגית במעבדה.

הסרת ציסטות ונגעים

חשיפת שיניים כלואות

חשיפה והבקעת שיניים כלואות הן פעולות המבוצעות בשיתוף פעולה בין כירורג פה ולסת ובין מומחה ליישור שיניים (אורתודונט). מטרת פעולות אלו הן למשוך שן כלואה למקומה התקין בקשת השיניים. שיניים כלואות הן שיניים שלא בקעו לחלל הפה ונשארו כלואות בתוך עצם הלסת בשל גורם מפריע כלשהו שמונע את בקיעתן התקינה. הדבר יכול להגרם מצפיפות שיניים, לסתות קטנות או ציסטות ופתולוגיות אחרות המהוות גורם מפריע. חשיפה והבקעת שן כלואה מתבצעת במסגרת טיפול כולל ליישור שיניים. תחילה יש לפנות מקום לשן הכלואה, תהליך המתבצע על ידי יישור שיניים במשך מספר חודשים בטרם הפעולה. בשלב הבא מבוצע ניתוח לחשיפת השן.האורתודונט מדביק על השן החשופה סמך וממשיכים בתהליך האורתודנטי של סידור קשת השיניים ומשיכת השן למקום הרצוי. 
ישנם מצבים בהם מחליטים לעקור את השיניים הכלואות, זאת לפי תוכנית הטיפול האורתודונטית, או במקרים בהם השיניים אבודות ולא ניתן להביאן לקשת השיניים.

חשיפת שיניים כלואות

טיפול ראשוני בחבלה בשיניים

חבלה בשיניים דורשת התייחסות מיידית. אנו מחלקים את הפגיעות בשיניים למשנן חלבי ומשנן קבוע.משנן חלבי- שברים בשיניים, תזוזה של שיניים- מחייבים בדיקה של רופא שיניים לילדים וטיפול בהתאם החל ממעקב לפגיעות קלות וכלה בעקירה לשיניים אבודות.משנן קבוע- תזוזה או יציאה של שן ממקומה מחייבת החזרתה למקום בהקדם האפשרי! הדרך הטובה ביותר להציל את השן היא לשטוף אותה ולהחזיר אותה לחלל הפה ולהגיע מיד למיון או לכירורג על מנת לקבע אותה. ניתן גם להביא את השן בחלב (כן, חלב מהמקרר...) ולהגיע איתה מיידית לקיבוע. זכרו! ככל שעובר יותר זמן הסיכוי להציל את השן קטן.אדם שעבר חבלת שיניים צפוי להמשך טיפולים כגון סתימות כתרים וטיפולי שורש בהתאם למורכבות החבלה.פגיעות מורכבות הכוללות פרט לשיניים גם חבלה בחניכיים,  בשפתיים, בפנים- חתכים ואף שברים מחייבים פניה לכירורג פה ולסת ואף למיון בית החולים.

טיפול ראשוני בחבלה

אפיסקטומי

אפיסקטומי- כריתת חוד השורש, הינה פרוצדורה שנועדה לטפל בשן שעברה טיפול שורש שנכשל ועדיין קיימת  דלקת. אופציה אחת שקיימת הינה חידוש טיפול שורש, אך הוא דורש הסרה של הכתר שנמצא על השן ושיקום חדש לאחר מכן.
כאשר מבצעים אפיסקטומי, מגיעים ישירות לקצה השורש, מסירים את הדלקת סביבו, קוטמים את הקצה ובמקומו מבצעים "סתימה" בקצה השורש.

אפיסקטומי
bottom of page